De tijd verstrijkt …

Inmiddels is het januari 2023 en hebben we heel veel werk verzet !
Om de website bij te houden bleek lastiger dan gedacht. Wel hebben we op Facebook de afgelopen tijd veel updates gedeeld.

Ik zal jullie even bij ‘praten’, wat hebben we de afgelopen maanden allemaal gedaan:

In november 2022 zijn we begonnen met onderzoek te doen naar de kwaliteit van de houtconstructie van het gebouw, de draagconstructie van het dak. Deze bleek behoorlijk te zijn aangetast door boktor en houtworm en ook vocht. Verder onderzoek was nodig en zo hebben we ook het plafond van de slaapkamers en alle muren moeten verwijderen. Van 5 slaapkamers werd het ineens 1 grote ‘dansvloer’. Na grondig alle gaten te hebben uitgediept (waar we gelukkig niet 1 larve en insect in aantroffen, die zijn door de koude winters uitgeroeid) hebben we alle balken geïmpregneerd tegen boktor/houtworm. De aller slechtste balken hebben we vervangen. Dat was een uitdagende klus.

Hierna zijn we de buitenmuren gaan dichten cq opvullen met steen en cement. De afgelopen jaren waren er grote kieren ontstaan en er zijn heel wat sporen van dieren (om niet te noemen wat voor soort sporen) gevonden. Dat willen we natuurlijk niet meer.

Tussendoor hebben we nog een kelderingang geopend. Verborgen onder een oude kast die er nog stond, troffen we een luik helemaal vastgeroest.

Volgende klus: het isoleren van het dak. Dat was een hele pittige klus met gipsisolatieplaten van 2,5mx1,2. Een laag gips met daarop piepschuim. Dat naar een hoogte brengen van ruim 5 meter was oprecht een uitdaging te noemen. Het is gelukt. En toen was het tijd voor de kerstvakantie. Even bijtanken.

Door steeds meer te verwijderen, te vervangen en te vernieuwen, krijgen we wel steeds meer zicht op hoe het gebouw in elkaar zit en wat we er mee willen en kunnen gaan doen. Plannen veranderen, er wordt meer mogelijk. Leuk om te ervaren hoe zo een project vorm krijgt.

Na onze minibreak zijn we afgelopen week begonnen met het dakbeschot buiten af te timmeren. Nu kan er met zekerheid geen ongedierte meer naar binnen.

Inmiddels hebben we de asbestschoorsteenpijp ontmanteld, we dachten dat hebben we zo gedaan, maar helaas, deze klus viel tegen en nu hebben we een kleine lekkage in het dak wat we nog op moeten lossen. Komt goed, alleen even jammer.

Omdat we dus alle muren hadden verwijderd, kregen we meteen zicht op de ‘dubbele’ laag tussen de vloer van de  slaapkamers en plafond van de keuken. Wat we daartussen aantroffen heeft ons laten beslissen dat we deze etagevloer/plafond ook gaan verwijderen, hier gaan we binnenkort mee beginnen.

Hieronder wat foto’s, niet op chronologische volgorde:

2 Replies to “De tijd verstrijkt …”

  1. Jeetje jongens wat een klus. Nu alle muren weg zijn snap ik eindelijk hoe het huis in elkaar zit, bij het trapje naar de slaapkamers. Jullie hebben weer een berg werk verzet. Veel succes verder. Tot gauw. Groetjes Mirjam

    1. Hoi Mirjam, dank je wel. We zijn lekker bezig. Zojuist weer een klein filmpje gemaakt (update). De vloer is eruit nu van de slaapkamers. Was niet meer stevig. Wel een uitdaging om weer een nieuwe te maken, maar komt vast goed. Groetjes aan Willem van Bas en mij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Please reload

Please Wait